Fietsen in Spanje – Marina Alta

 MARINA ALTA – AAN DE COSTA BLANCA
De Costa Blanca en in het bijzonder het gebied Marina Alta (het gebied rond Dénia, Javéa, Jalon, Benichembla, Pego, Orba, Benissa, Moraira en Calpé) is door de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangewezen als het gezondste leefgebied van Europa.

La%20Marina%20Alta

MICROKLIMAAT
Het klimaat van het gebied kenmerkt zich door een zeer plezierig klimaat. Het weer is meestal aangenaam en wordt omschreven als het beste klimaat van Europa. De lente doet meestal snel zijn intrede en ook van de nazomer kan lang worden genoten. Echt koud wordt het in de winter niet, en de zomermaanden zijn warm maar meestal niet broeiend heet. Het microklimaat hier is zeer gunstig voor bestrijding van reuma, artrose en astma.

FIETSEN IN MARINA ALTA
Marina Alta is één van de meest geschikte plekken om te fietsen in Spanje. Het feit dat vele profploegen er hun seizoen beginnen zegt wel genoeg. Het zachte klimaat, de goede wegen en de mooie omgeving met zijn typische Spaanse karakter zijn het walhalla voor de fietser.
De omgeving is echt wonderschoon. Vanaf de kust zit je als snel tussen de bergen, met de sinaasappelbomen, wijngaarden en amandelbomen zal landschap. De Jalon Vallei is niet voor niks een groene vallei. Je kan genieten van de mooie rustige (berg)wegen, historische levendige dorpjes en de schitterende natuur. Over het algemeen houden de Spaanse bestuurders rekening met de fietsers.  Het verkeersreglement zegt dat auto’s minimaal 1,5 meter tussen hen en de fietsers moeten aanhouden bij het inhalen.  De Spaanse fietsers zijn meestal heel erg vriendelijk, iedereen roep “hola” (goedendag) naar elkaar. Daar word je als mens nu echt vrolijk van en werkt al snel aanstekelijk.

 

fietsen

 

ENKELE BEKLIMMINGEN

  • Col de Rates: dit is ongetwijfeld de meest bekende klim! Een vlot lopende col van 6km met een stijging van gemiddeld 5,6%. Meestal zie je in de verte de Middellandse zee liggen. Op het moeilijkste moment van de klim staat dan de zeewind net in het nadeel. Dit is ook de klim waarop vele profteams hun wielrenners een fietstest laten uitvoeren. Bovenaan staat een restaurant met een prachtig terras met panorama. Eenmaal boven op de top van de Col de Rates kan je nog verder naar boven klimmen. Deze beklimming gaat eerst over een stuk onverharde weg waarna het overgaat in een smalle maar steile betonnen weg met percentages tot 20%. De lengte is ongeveer 3km en 300 hoogtemeters. De eigenlijke top ligt op iets minder dan 1000m hoogte en het is uitzicht is spectaculair.

 

20160223_163655  20160223_164008

 

  • Vall d’ebo: deze col kan vanaf meerdere kanten worden beklommen. Neem je de klim vanuit Pego is de Alto d’ébo 8,6km lang. Over deze afstand overbrug je 464 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4%. Het landschap is spectaculair. Beklim je de Alto d’ébo vanuit het dorp Vall d’ébo zelf dan overbrug je 161 hoogtemeters op een afstand van 3,4km. Het stijgingspercentage is 4,7%. Het landschap is weer veel anders dan vanaf de kant van Pego.

 

Vall d'ebo BenQ Digital Camera

 

  • Bernia: Vanaf Benissa is de Bernia 15km lang. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is 3,7%. Er zijn echter op het eind van de klim enkele pittige stukken van meer dan 17% stijgingspercentage. Er worden 550 hoogtemeters overbrugd. Ook vanuit Jalon kan deze col worden beklommen. In de maand februari is de amandelbloesem spectaculair bij deze beklimming. De totale afstand van de klim is 12,4 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 2,8%.

 

20160205_143604   20160225_181412