Jalon Vallei (Xálo)

De Jalon Vallei met een lengte van ruim 30km wordt omgeven door heuvels en bergen tot wel 1400 meter. Het mooie van de vallei is dat alles groen begroeid is vanaf beneden in de vallei tot de toppen van de bergen. In het dal staan voornamelijk amandelbomen en wijngaarden. De wijnen die er worden gemaakt zijn zowel de witte als de rode wijnen. Maar de bekendste wijn is toch de zeer zoete Muscatel wijn (dessertwijn). De amandelbomen zorgen voor de prachtige witte/roze bloesem in februari.

bloesem

Vanuit Jalon richting Parcent en Alcalali gaan de wijngaarden en amandelbomen over in citrusplantages. De sinaasappelen, citroenen en mandarijnen kleuren de streek oranje en geel. In de maanden april en oktober wordt er geoogst.

XÁLO (JALON)

Het dorp Xálo, dat ook wordt aangeduid met Jalon, is een rustig dorp in de Jalon Vallei. In de zomermaanden is de Rio Jalon (rivier) er prachtig. Door de lage waterstand in combinatie met de vele struiken en bloemen in de rivierbedding ontstaan schilderachtige plaatjes. Het is er prachtig om te wandelen. De trekpleister van Xálo is de wekelijkse vlooienmarkt. In totaal zijn 200 tot 250 kraampjes terug te vinden op deze markt. De markt begint om 8u en is rond 14u ten einde. De vlooienmarkt betekent vooral snuffelen tussen oude spulletjes, van antiek tot vintage. Het aanbod op de markt overstijgt het niveau van een doorsnee markt. Je kunt er dus met leuke spulletjes thuiskomen!

Markt Jalón2 markt jalon

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een goede reden om Xálo door de week te bezoeken, is de wijncoöperatie. Hier kun je de streekwijnen proeven. Voor een goede wijn betaal je hier slechts enkele euro’s! In september komen de wijnboeren met hun oogst naar de wijncoöperatie om daar de beste prijs voor hun druiven te krijgen. Dit is een waar spektakel en absoluut een aanrader om te bezichtigen.

wijn jalon 2 wijn jalon wijn jalon 3

In augustus zijn ter ere van de Patroonheilige van het dorp feesten met muziek en stieren. Het dorp wordt afgesloten met grote hekwerken en de stieren worden in de arena gebracht voor het publiek.

feesten jalon 4 stieren jalon