Valencia

Valencia is de derde stad van Spanje, na de hoofdstad Madrid en Barcelona. Valencia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en regio. Valencia ligt aan de oostkust van Spanje en ongeveer 100 km ten noorden van Casa Bueno. De stad heeft een historische binnenstad, er zijn verschillende bezienswaardigheden, er staan een aantal bijzondere bouwwerken en de stranden zijn er voor de zon-zee-strand factor. De hoogtepunten van de moderne architectuur zijn verzameld in de nieuwe wijk Ciudad de las Artes y Ciencias. Hier zijn kunst, cultuur en wetenschap samengesmolten.

Valencia

Bezienswaardigheden:

  • Musue de les Ciencies Principe Felipe: dit is het wetenschapsmuseum van Valencia. Het strak vormgegeven museum is alleen al vanwege de architectuur het bezoeken waard. Het gebouw is één van de opvallendste gebouwen in de wijk. Bij het ontwerp van het gebouw is meteen rekening gehouden met de hoge mate van interactiviteit en met het behandelen van hedendaagse thema’s zoals veranderingen in het klimaat. Het is daarom een leerzaam museum waar jong en oud kunnen leren over allerlei facetten van de wetenschap.
  • Plaza de Toros: jaarlijks vinden ongeveer 25 stierengevechten plaats in Valencia. Plaza de Toros is dan ook een van de acht top stierenvechtersarena’s in Spanje. Maar je kunt Plaza de Toros ook iedere dag bezoeken (behalve op zondag). Een kijkje in de arena is de moeite waard.
  • Jardín del Turia: In de lege rivierbedding is in de jaren tachtig een enorm stadspark gemaakt, met als resultaat Jardín del Turia. Met een lengte van 9km en een oppervlakte van 110 hectare is er een enorm recreatiegebied ontstaan waar de Valencianen graag komen. Dit is een plek waar je als fietser of wandelaar je ontspanning kunt vinden. Er liggen strakke paden die door het prachtige groene gebied heen slingeren.
  • Placa de l’Ajuntament: het plein ligt bij het stadhuis en is zowel het grootste als het belangrijkste plein van de stad. Het plein heeft een driehoekige vorm. Op het stadhuisplein staat een prachtige fontein, die in het voorjaar prachtig omringd is door kleurrijke bloemen. Op de zitbanken op het plein kan worden genoten van het fraaie uitzicht.
  • Mercado Central: Valencia heeft een prachtige overdekte markt. Het gebouw zelf is al een plaatje op zich. De Mercado Central is in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd en is op dit moment de oudste overdekte markt in Europa die nog als dusdanig wordt gebruikt. Opvallend aan het gebouw is de dertig meter hoge koepel. De overdekte markt is zes dagen per week open (niet op zondag) van 8 uur tot rond 14 uur. Op deze markt koop je vooral versproducten zoals fruit, groente, vis, vlees en kruiden.
  • L ‘Hemisferic: het door de Spaanse architect Santiago Calatrava ontworpen gebouw heeft het uiterlijk van een groot oog. Binnenin vind je een planetarium, een IMAX-theater en een laserium. Vanwege de thema’s kunst en wetenschap worden in het theater veelal documentaires afgespeeld.
  • Placa de la Porta de la Mar: het plein is gelegen aan de rand van het centrum van Valencia. Het open ronde plein is vernoemd naar de triomfboog die in het hart van het plein staat.
  • Estació del Nord: dit is het belangrijkste treinstation van Valencia. Hoewel de naam doet vermoeden dat het station aan de noordkant ligt, is het station aan de zuidkant van de stad gevestigd. Het station typeert zich door de prachtige mozaïek en de oude houten loketten waar de treinkaartjes worden verkocht.
  • Placa Redona: dit is één van de meest unieke toeristische attracties van Valencia. Placa Redona betekent letterlijk ‘rond plein’ en dat is dan ook exact wat het is. Het ronde plein is omgeven door gebouwen in een cirkel. Op het plein vind je vooral winkels en kraampjes met kunstnijverheid, souvenirs en keramiek.